Birofilistyka czyli o co chodzi z tym dziwnym słowem?

Birofilistyka. Czym się zajmuje? Otóż piwem i wszystkim co jest z nim związanym. Piwo jest najsmaczniejsze, gdy jego temperatura wynosi około 7-9°C. Można zatem przyjąć, że piwo podawane prosto z lodówki ma temperaturę prawie idealną do spożycia. Nie wolno doprowadzać do gwałtownych zmian temperatury, np. przez ogrzewanie zimnej butelki lub wkładanie piwa do zamrażarki. Przechowywanie piwa z byt zimnym miejscu sprawia, że piwo traci swój właściwy smak, może zmętnieć i nie będzie się chciało pienić.

Po powrocie do odpowiedniej temperatury odzyska wprawdzie klarowność i będzie pienić się prawie normalnie, lecz jego prawdziwy smak zostanie utracony. Zbyt ciepłe piwo ma smak lekko odstałego, pienie się za bardzo, gdyż podczas nalewania wydziela się zbyt dużo dwutlenku węgla. Piwo butelkowe powinno być chronione przez działaniem bezpośrednich promieni słonecznych. Jaskrawe światło źle wpływa na jego smak. Dlatego właśnie piwo rozlewane jest przede wszystkim do butelek z ciemnozielonego lub brązowego szkła.